Hulp nodig?

Geldproblemen? 5 redenen om er wél over te praten

De meeste studenten die in de schulden terechtkomen, schamen zich en hebben het gevoel dat ze hun geldproblemen zelf moeten oplossen. Je geldgebrek, betalingsachterstand of een stapel ongeopende rekeningen behoren waarschijnlijk niet tot je favoriete gespreksonderwerpen… Toch is iemand in vertrouwen nemen en hulp zoeken heel belangrijk:

  • Je bent écht niet de enige: ongeveer de helft van alle studenten heeft moeite met rondkomen.
  • Als je er op tijd bij bent, voorkom je dat schulden groter worden.
  • Je kunt vaak betalingsregelingen treffen.
  • Geldzorgen en/of schulden zorgen voor veel stress…
  • …en leiden soms zelfs tot uitval op studie of werk.

Gelukkig weten ze bij steeds meer opleidingen dat er veel studenten zijn die het financieel moeilijk hebben. Als je in de problemen zit, of als je vragen hebt over geld en rondkomen, kun je bij je studiebegeleider of decaan terecht. Die kan je doorverwijzen naar andere instanties in jouw buurt of regio. Alles op een rijtje krijgen? Kijk ook op https://www.zelfjeschuldenregelen.nl/. Op deze website van het Nibud zie je hoe je moet beginnen, hoe je een aflosplan maakt, en hebben ze voorbeeldbrieven om bijvoorbeeld uitstel van betaling aan te vragen.

priscilla-du-preez-7ilppbxtavu-unsplash-sq
kelly-sikkema-f_ahtiof44u-unsplash

Kom jij moeilijk rond en heb je stress over geld? Zoek hulp!

  • Praat met je studiebegeleider of decaan.
  • Probeer helder te krijgen hoeveel je precies te kort komt.
  • Laat je eventueel doorverwijzen naar een budgetcoach of maatschappelijk werk. InHolland heeft bijvoorbeeld het programma Financieel Slim Studeren.
  • Maak gebruik van het Vaste Lastenpakket. Jouw geld wordt dan verdeeld over verschillende potjes: het geld voor je vaste lasten staat in een apart potje. Deze betalingen worden gescheiden van de rest. Zo is het geld voor je huur of energierekening veilig. En kan je dit niet per ongeluk uitgeven aan iets anders.
  • Meer info over hulp bij schulden? Kijk op de site van het Nibud.

Neem dit allemaal serieus! Als je een betalingsachterstand hebt, kun je in een incassotraject terecht komen. De kosten kunnen dan heel snel heel hoog oplopen!

Hoe werkt het incassotraject?

Op het moment dat jij een rekening niet op tijd betaalt, krijg je altijd eerst een herinnering. Vaak moet je dan binnen een bepaald aantal dagen de rekening betalen. Hier zitten geen extra kosten aan verbonden.

Betaal je weer niet? Dan volgen er minder leuke brieven: jouw betalingsachterstand wordt namelijk op een gegeven moment overgenomen door een incassobureau. Naast het bedrag van je factuur moet je nu ook incassokosten gaan betalen. Hoe langer je wacht, hoe hoger dit bedrag wordt: voor je het weet is een rekening van € 60 euro opgelopen tot een bedrag van € 150. Deze extra kosten MOET je betalen.

Als je nog steeds niet betaalt loop je het risico dat er een deurwaarder bij je langs komt. In sommige gevallen moet je zelfs voor de rechter verschijnen! Daar zit je niet op te wachten toch?

nubelson-fernandes-cc9yso_xn4i-unsplash
christin-hume-hcfwew744z4-unsplash

Heb jij iets niet op tijd betaald? Dit is wat je moet doen:

  1. Betaal alsnog zo snel mogelijk.
  2. Heb je een brief van een incassobureau gehad? Check of de brief klopt.
  3. Lukt betalen nu niet? Vraag hulp! Klop bijvoorbeeld aan bij het JIP, Financieel Slim Studeren, of ga langs bij het Juridisch Loket.
  4. Zorg voor een betalingsregeling.
  5. Leg al je communicatie met de schuldeiser vast. (Zo heb je bewijs van alles wat er is afgesproken.)

Meer info over wat te doen bij schulden? Kijk op de site van het Nibud of ZelfJeSchuldenRegelen.

Meer weten over het incassotraject? Klik hier.

Wil je alles weten, van je loonstrook tot wat een vakantie kost? Check dat hier.