Tips om baas te worden over je saldo

Wat moet je niet doen

Neem niet een te duur abonnement

Een mooie telefoon lijkt (bijna) gratis, maar daar komt vaak een duur abonnement bij. Lees het contract goed en laat je niet verleiden door mooie reclames.

waarom-moeten-we-smartphones-nog-steeds-zo-vaak-opladen2

Vraag niet onterecht studiefinanciering aan.

Studiefinanciering lijkt een leuke extra bron van inkomsten, maar het is bedoeld om de onkosten van het naar school gaan te betalen. Geef het dus niet aan iets anders uit. Ook zijn er jongeren die zich inschrijven voor een school, om onterecht studiefinanciering te ontvangen. Doe dit niet! Je moet alles terugbetalen, met een boete! En zet ook je studiefinanciering stop wanneer je stopt met school.

Maak geen boetes

Het is erg makkelijk om een keer zwart te rijden. Of door rood te rijden. Of een keer te wildplassen. Niet doen! Voor je het weet heb je een boete en die moet je altijd betalen! Zorg dat je de brieven meteen opent, want vaak komt er al heel snel flink wat geld bovenop en wordt de boete een alsmaar groter wordend bedrag!

Werk niet mee aan fraude

Fraude en misbruik met geld komt onder jongeren vaker voor dan je denkt. Pas op met dingen op je naam laten zetten (ook al is het voor je grote broer), bijvoorbeeld een telefoonabonnement of scooter. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor de gevolgen. Een boete of een hoge telefoonrekening kunnen leiden tot schulden op jouw naam. Let ook altijd goed op je pinpas, die leen je natuurlijk nooit uit aan iemand! Kijk op pasopjepas.nl om te lezen hoe jij kunt voorkomen dat je als ‘geldezel’ wordt gebruikt.

Afdrukken

Leen geen geld

Geld lenen kost geld! Voor even lijk je misschien rijk, maar vergeet niet dat je geleend geld altijd moet terugbetalen! Of je nu leent bij een bank of bij je vrienden. Denk dus na voordat je geld leent van de mensen om je heen. Bestel ook geen spullen online op afbetaling!

Laat je niet beïnvloeden

Natuurlijk wil je indruk maken op je vrienden of klasgenoten, maar probeer niet te vallen voor groepsdruk. Als jij die dure mobiel niet wilt kopen, doe dat dan ook niet. Blijf voor jezelf nadenken!
Vind je het toch moeilijk om met geld om te gaan? Neem dan eens een kijkje op de site van het JIP. Je kunt bij het JIP ook (gratis) een afspraak maken voor advies over omgaan met geld.