Het Saldobaas lesprogramma

Het Saldobaas lesprogramma

Al sinds 2014 geeft 125Procent lessen op scholen in Den Haag om te voorkomen dat jongeren in de schulden komen. De Saldobaas lessen worden kosteloos aangeboden aan het Haagse voortgezet onderwijs, het Haagse MBO en op het HBO in Amsterdam, Den haag, Rotterdam en Utrecht.

Wees een Saldobaas

Je inkomsten en uitgaven veranderen als je 18 jaar wordt, als je gaat studeren of op jezelf gaat wonen. Dan is het heel belangrijk dat je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven. Anders kom je in de financiële problemen, of erger nog: in de schulden!

Financieel verantwoordelijk

Jongeren worden tijdens de gastlessen bewust gemaakt van de financiële verantwoordelijkheden, rechten, plichten en risico’s waar ze vanaf hun 18e verjaardag mee te maken krijgen. Ook leren ze hoe ze de juiste financiële keuzes kunnen maken, en wat ze moeten doen (of niet doen!) om schulden te voorkomen.

De lessen

De gastles bestaat uit een enkel of dubbel lesuur. De les is interactief en wordt ondersteund door filmpjes. De verschillende inkomsten en uitgaven worden behandeld en wat er verandert als je 18 wordt. Hoe hou je controle over je inkomsten en uitgaven. En waar kun je terecht als je vragen of problemen hebt?

210908-saldobaas-73

Fardbod, één van onze docenten, vertelt waarom hij docent is geworden

Reacties scholen

Scholen zijn erg enthousiast zijn over Saldobaas gastlessen. Vooral de verhalen van de ervaringsdeskundige jongeren, die zelf in de schulden hebben gezeten, maken veel indruk. Lees enkele reacties onderaan de pagina.

Vraag een gastles aan

Op dit moment is het mogelijk om een gastles aan te vragen voor scholen in Den Haag. Wil je voor een school in Den Haag een gastles aanvragen? Klik hieronder.

Reacties op de Saldobaas les van docenten en leerlingen:

“Wij vragen jullie al vele jaren terug.  Duidelijk, goede structuur en sluit aan op de doelgroep, ook al is  deze doelgroep iets moeilijker.”

– Docent van Praktijkschool de Poort

“Het persoonlijke verhaal maakte de les, dit was te merken aan de aandachtigheid van de leerlingen.”

– Docent van het Maris College Bohemen

“Het verhaal heeft me geraakt, ik dacht altijd dat mensen domme beslissingen maakte en het altijd je eigen schuld is, maar soms kunnen dingen je overkomen. Ik heb nu het idee dat ik beter kan zien hoe zulke dingen gebeuren zodat het niet bij mij gebeurt.”

– Leerling van het Esloo College

“Hele belangrijke informatie vooral voor deze doelgroep. Goede presentatie, leerlingen waren erg geboeid aan het luisteren.”

– Docent van het Hofstede College

210908-saldobaas-4