Tips om baas te worden over je saldo

Wat moet je doen als je 18 wordt?

Schulden vanaf je 18de voor je eigen rekening

Als je schulden maakt, dan komen die vanaf je 18e levensjaar voor je eigen rekening. Je ouders zijn niet langer verantwoordelijk voor jouw schulden. Schulden kunnen voor veel ellende zorgen, ze verdwijnen namelijk niet zomaar en het bedrag wordt steeds hoger als je niet op tijd betaalt. Heb je onverwachts toch een schuld en heb je geen geld, onderneem dan meteen actie. Ga dan bijvoorbeeld naar het JIP om samen contact op te nemen met je schuldeiser of een brief te schrijven.

Zorgverzekering

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd bij je ouders. Wanneer je 18 wordt, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten en betalen. Deze verplichte zorgverzekering heet de basisverzekering. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering afsluiten. Deze zijn niet verplicht.

Zoek goed uit welke kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering en vanuit de aanvullende verzekering en denk hierbij aan welke zorg jij nodig hebt. Als je je hier niet tijdig in verdiept, dan krijg je automatisch de zorgverzekering die je ouders voor je hadden afgesloten voor je 18e en die is meestal veel uitgebreider (en duurder) dan jij nodig hebt.

Deze sites kunnen je helpen bij de juiste zorgverzekering voor jou:

Independer– Algemeen voor verzekeringen
Studenten-zorgverzekeringen– Speciaal voor studenten

Maak afspraken met je ouders

Tot je 21e levensjaar zijn je ouders/verzorgers wettelijk verplicht om je te helpen in je levensonderhoud en studie. Maak hier duidelijke afspraken over met je ouders, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op de website van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel (KJRW) kun je nalezen wat jouw rechten zijn. De KJRW helpt jongeren ook bij het schrijven van brieven naar bijvoorbeeld instanties.

Uitvaartverzekering

Tot je 18e ben je doorgaans meeverzekerd op de uitvaartverzekering van je ouders, als ze die hebben. Vanaf je 18e moet je het zelf regelen. Gelukkig is het op jouw leeftijd heel goedkoop om een uitvaartverzekering af te sluiten. Onder andere Dela biedt een uitvaartverzekering aan voor een paar euro per maand. Soms kun je heel voordelig de uitvaartverzekering voortzetten of overnemen die je ouders voor jou hebben afgesloten toen je nog heel jong was. Hoe jonger je er mee begint, hoe lager de premie!

Kijk naar jouw rechten en plichten

Het is handig om te weten wat je allemaal mag en moet op een bepaalde leeftijd. Op de website van de Kinderombudsman kun je dit per leeftijd terugvinden. En er komt specifiek van alles bij kijken wanneer je 18 jaar wordt. Je mag opeens van alles, maar je hebt ook plichten en verantwoordelijkheden.