SaldoBaas de lessen

Over het project

Project SaldoBaas de lessen

SaldoBaas de lessen is een educatief project van 125Procent in opdracht van de gemeente Den Haag. De focus van het project is de preventie van schulden bij jongeren die binnenkort 18 jaar en dus financieel zelfstandig worden.

DEF_125procent-163x140DH-NL-RGB-Comp_kleiner-en-minder-kader-145x140

SaldoBaas de lessen bestaat uit gastlessen die gratis worden aangeboden op VO scholen in Den Haag. Jongeren worden tijdens deze gastlessen bewust gemaakt van de financiële verantwoordelijkheden, rechten, plichten en risico’s waar ze vanaf hun 18e verjaardag mee te maken krijgen. Ook leren ze hoe ze de juiste financiële keuzes kunnen maken, en wat ze moeten doen (of niet doen!) om schulden te voorkomen.

Het project bestaat al drie jaar, voorheen ‘Hoe word je rijk?’ Den Haag, en is een groot succes. Scholen die eerder hebben deelgenomen aan de campagne geven aan dat de leerlingen erg enthousiast zijn over de gastlessen. Vooral de verhalen van de ervaringsdeskundige jongeren, die zelf in de schulden hebben gezeten, maken veel indruk.

Gastlessen

Op verschillende VO scholen in Den Haag wordt per klas één gratis gastles aangeboden.

In de lessen hebben we het over de volgende onderwerpen:

  • Wat verandert er als je 18 wordt?
  • Wat moet je wel doen (om geen schulden te krijgen)?
  • Wat moet je vooral niet doen?
  • Waar kun je terecht als je vragen of problemen hebt?

De gastles bestaat uit een dubbel lesuur. In het eerste lesuur ligt de focus op de belangrijkste informatieoverdracht. De les is interactief en wordt ondersteund door filmpjes van ervaringsdeskundige jongeren en belangrijke instanties in Den Haag. In het tweede lesuur komt er vervolgens een peer educator aan het woord. Deze jongere vertelt over zijn/haar eigen ervaringen met schulden en vertelt de leerlingen precies waar het mis kan gaan en hoe je dat kunt voorkomen. De lesstof uit het eerste uur wordt door het verhaal van de peer educator echt tot leven gebracht. Leerlingen geven vaak aan dat het horen van een persoonlijk verhaal van een leeftijdsgenoot die in de schulden is beland diepe indruk heeft gemaakt.

Wil je meer informatie of heb je interesse in een gastles? Stuur dan een mailtje naar saldobaas@125procent.nl.

125Procent

125Procent is de ontwikkelaar en uitvoerend producent van dit project, in opdracht van de gemeente Den Haag. 125Procent is een innovatief project- en communicatiebureau met passie voor maatschappelijke thema’s. 125Procent combineert deze thema’s met creativiteit, kwaliteit en een professionele aanpak. 125Procent levert altijd ‘projecten met meerwaarde’, voor de klant én voor de maatschappij.

Social media

Wil je contact met ons via social media? Dat kan:

www.facebook.com/SaldoBaas