Tips
Kun je geen genoeg krijgen van alle tips? Hier vind je een heleboel kleine tips , zodat je echt het maximale uit je geld kunt halen!
Uitgaan
- Vervang een avondje stappen eens door een huisavond met flessen huiswijn en een goede partygame of Netflix.
- Eet thuis. Je kent het wel: na het stappen nog even een döner halen… Dat tikt aardig aan. Zorg dat je van tevoren goed gegeten hebt of ga ’s nachts voor een tosti die je zelf klaarmaakt.
- Drink tussendoor glazen water.
- Ga naar een happy hour en krijg 1 + 1 gratis.
- Neem een vast bedrag mee en geef niet meer uit!
- Koop een pitcher bier en deel die met vrienden.
- Start de avond bij vrienden of jezelf en haal drank in de supermarkt.
- Zorg dat je niet alles voorschiet voor je vrienden
- Zorg dat je vroeger op je uitgaansplek bent als de toegang nog gratis is.
Boodschappen
- Maak een lijstje, zodat je nooit de winkel uitkomt met een halve tas aan boodschappen die je niet nodig had.
- Doe één keer per week boodschappen. Zorg dat je (ongeveer) weet wat je gaat eten de komende week, zodat je niet elke dag terug hoeft (en dan weer onnodige dingen gaat meenemen). Eet dan je verse producten eerder en je langer houdbare producten tegen het einde van je week.
- Vind je eens per week boodschappen doen lastig of niet te tillen? Bestel dan online boodschappen. Je houdt je dan zeker aan je lijstje ook zie je meteen wat je het in totaal kost.
- Houd de aanbiedingen goed in de gaten, maar koop geen dingen ‘omdat ze in de bonus zijn’. Koop alsnog alleen wat je nodig hebt.
- Ga niet met een volle maag naar de supermarkt; dan is de verleiding om allerlei lekkere dingen in je mandje te gooien kleiner.
- Kook zelf, koop geen kant-en-klare maaltijden of afhaalvoedsel.
- Doe boodschappen op de markt, dit kan goedkoper zijn – vooral aan het eind van de dag
- Eet minder vlees, en kies in plaats daarvan voor linzen of bonen.
- Water, thee en limonade zijn goedkoper dan frisdrank en bier of wijn.
- Koop diepvriesgroenten: tegenwoordig bevat het ongeveer net zoveel vitaminen als verse groente, maar het is een stuk goedkoper.
- Eet samen met vrienden of huisgenoten: koken is goedkoper als je het voor meerdere personen doet.
- Koop aanbiedingen als ‘de tweede gratis’ samen met je huisgenoten, dan kun je de prijs delen. Vergeet niet een Tikkie te sturen.
- Schoonmaakmiddel maak je zelf door azijn en water te mengen (verhouding 1:1). Stuk goedkoper dan de flesjes uit de supermarkt, werkt net zo goed en is nog milieuvriendelijk ook.
- Gebruik azijn als wasverzachter (ruik je niets van!)
- Vergelijk supermarkten. Het kost nogal wat tijd, maar kan je heel wat besparen. Lidl en Aldi zijn niet overal het goedkoopste in; ook bij de Appie of de Jumbo vind je C-merken.
- Vermijd supermarkten als AH To Go, deze zijn een stuk duurder dan de gewone Albert Heijn. Je dagelijkse boodschappen daar doen is behoorlijk prijzig.
- Gooi nooit kliekjes weg. Bewaar het voor de volgende dag, zodat je ermee kunt lunchen of avondeten.
- Vervang A-merken eens door B- of C-merken; kijk naar de bovenkant en onderkant van het schap, en niet alleen op ooghoogte.
- Bij Jumbo krijg je producten met de datum van vandaag gratis mee.
- Albert Heijn geeft verse producten met de houdbaarheidsdatum van vandaag 35% korting
- Bij HEMA krijg je vanaf een uur voor sluitingstijd 25% korting op dagverse producten (brood, gebak en vleeswaren met een speciale sticker).
Lifestyle
- Leer hoe je je band moet plakken, hoe je een knoop aannaait en hoe je klusjes in huis doet. Op die manier hoef je je fiets niet naar de fietsenmaker te brengen, en betaal jij een stuk minder als je een bandenplaksetje koopt. Twee linkerhanden? Check Youtube.
- Neem niet elke twee jaar een abonnement met een nieuwe telefoon, maar ga voor sim-only. Dan heb je een veel goedkoper abonnement, want die nieuwe telefoon moet toch door iemand betaald worden (en dat is niet je provider!).
- Zeg je nieuwsbrieven op. Voor je het weet kijk je toch even in de mail van H&M en ligt er alweer van alles in je winkelmandje.
- Maak je cadeautjes zelf. Hoeft echt niet suf te zijn: kijk maar eens op Pinterest of google op DIY cadeaus.
- Haal een thermosmok of –fles en zet ’s ochtends thuis koffie met ‘ouderwets’ filterapparaat. Stuk goedkoper dan koffie in de kantine, ook een stuk goedkoper dan Senseo.
- Laat kapotte meubels of elektronica repareren bij een Repair Café bij jou in de buurt. Kost je meestal (bijna) niks.
- Lever oude kleding in bij de H&M en krijg een kortingsbon voor je volgende aankoop.
- Laat je haar knippen door model te zitten voor een kappersopleiding. Ook hebben veel kappersopleidingen een goedkope kapsalon waar leerlingen het vak in de praktijk leren.
- Word proefpersoon bij schoonheidsspecialisten in opleiding en betaal niets voor een wellnessbehandeling.
Studieboeken en -materiaal
- Zoek op Marktplaats naar tweedehands studieboeken.
- Word lid van de studievereniging en krijg op die manier korting op je studieboeken.
- Vraag aan ouderejaars welke boeken je absoluut nodig hebt, en voor welke je een samenvatting kunt kopen.
- Leen boeken in de UB.
- Neem materiaal over van oud-studenten.
- Vergelijk de prijzen van laptops goed met elkaar, bijvoorbeeld op Tweakers; elektronicagiganten beconcurreren elkaar.
Wonen
- Doe (spaar)lampen uit als je weggaat, zet de verwarming niet onnodig hoog en laat de kraan niet eindeloos lopen. Ja, ook als je inclusief betaalt: je betaalt een voorschot voor gas, water en licht en dit moet aan het eind van het jaar worden verrekend met de daadwerkelijke kosten. Je kunt hier dus zeker op besparen – zorg er wel voor dat je huisgenoten meedoen!
- Controleer of je niet te veel aan huur betaalt door de huurcheck van de Huurcommissie te doen.
- Koop geen nieuwe meubels, maar ga bij je familie langs, doorzoek kringloopwinkels en breng een bezoekje aan de vlooienmarkt.
Vakantie
- Boek geen hotel, maar zoek een kamer of appartement via Airbnb of ga couchsurfen
- Boek vroeg; er zijn nauwelijks meer goede last minute-deals, maar je krijgt vaak wel vroegboekkorting.
- Gebruik de incognito-modus bij het boeken van een vliegticket, zo zien websites niet dat je bepaalde pagina’s voor de tweede keer bezoekt (en kunnen ze geen hogere prijs geven). Of clear je cookies voordat je gaat boeken.
- Boek vliegtickets vanaf een goedkoop vliegveld; vliegen vanaf Eindhoven, Rotterdam of Eelde (Groningen) is vaak goedkoper. Woon je dicht bij de grens, dan kunnen Zaventem en Charleroi (België), Weeze, Bremen of Münster-Osnabrück (Duitsland) een goedkopere optie zijn.
- Boek vliegtickets naar een goedkoop vliegveld; steden als New York en Londen zijn bereikbaar vanaf verschillende luchthavens. Check welke reistijd je er voor over hebt om op je plaats van bestemming te komen en hoe duur de reis vanaf het vliegveld naar jouw hotel/appartement is.
- Dinsdagmiddag (15.00 uur) schijnt het moment te zijn waarop vliegtickets het goedkoopst zijn.
- Gebruik websites als Google Flights, Kayak, Skypicker en Skyscanner.
- Gebruik ter plekke het plaatselijke openbaar vervoer: vaak spotgoedkoop en lekker onder de locals!