Tips om baas te worden over je saldo.
Maak een plan voor je toekomst
Zorg ervoor dat je weet wat je wilt gaan doen na je opleiding. Wil jij meteen doorleren, werken, een tussenjaar of weet je het nog niet? Op www.opleidingenwerk.nl kan je hulp krijgen bij het kiezen van vervolgopleidingen en beroepen. Wat past er echt bij jou? Ga op onderzoek uit! En kom je er dan nog steeds niet uit, dan kun je altijd bij je decaan, mentor of het Jongeren Informatie Punt (JIP) terecht voor advies.
Open je brieven
Ontvang je brieven van bijvoorbeeld het CJB en andere schuldeisers? Open ze dan! Verstop je brieven niet in de kast. Probeer een regeling te treffen met de schuldeisers. Weet je niet hoe dit moet? Of begrijp je niet wat er in de brieven staat? Zoek dan hulp. Ga langs bij het JIP of JIT.
Studiefinanciering en OV stop zetten
Stop je met je studie? Vergeet dan niet om je studiefinanciering en je OV-chipkaart stop te zetten. Let op: dit gebeurt niet automatisch! Ga naar de website van DUO , hier kun je inloggen met jouw persoonlijke DigiD code. Zo kun je jouw studie en OV chipkaart stop zetten. Pas goed op want als je dit niet doet, kom je snel in de schulden.
Werken en sparen
Wil jij baas worden over je saldo? Baas worden over je saldo begint bij een baan zoeken en geld sparen. Zoek jij een leuke (bij)baan? Ga eens langs bij het Jongeren Informatie Punt (JIP), hier kan je op zoek naar leuke bij- en vakantiebaantjes. Zij kunnen je ook helpen bij het opstellen van je sollicitatiebrief of CV.
Belastingaangifte
Als je een bijbaantje hebt (gehad) dan heb je belasting betaald, soms zelfs teveel! Dat belastinggeld kun jij het jaar erop terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit kun je het gehele jaar terugvragen, je hebt alleen je jaaropgaaf en je DigiD code nodig. Dit moet je dus niet vergeten voor het einde van het jaar te doen! Gemiddeld krijgen jongeren wel €250 terug. Bij het JIP kun je hiervoor gratis hulp krijgen. Kijk ook eens op www.cnvjongeren.nl, hier kan je al je vragen stellen over de belasting terugvragen. Op sommige websites kun je de belastingaangifte voor je laten doen tegen een betaling. Maar dat geld kun je beter (be)sparen.
Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven
Maak een overzicht van je inkomsten (bijbaantje, kleed- en zakgeld) en van je uitgaven. Je inkomsten horen altijd hoger te zijn dan je uitgaven… anders geef je geld uit dat je niet hebt! Kom je er niet uit? Bekijk dan eens waar je op kunt besparen om meer geld over te houden.
Weet hoeveel je verdient
Heb jij een bijbaantje maar heb je eigenlijk geen idee hoeveel je hoort te verdienen? Kijk dan op de website van FNV Jong.
Contant geld uitgeven
Tegenwoordig gebruik je bijna geen papiergeld meer. Als jij in de gaten wilt houden hoeveel geld je uitgeeft per week, pin dan een vast bedrag. Zo weet je precies hoeveel je uitgeeft.
Eet lekker en gezond
Het eten van heel veel suikers en gefrituurd eten is lekker, maar ook erg ongezond. Neem in plaats van een vette hap eens eten mee van thuis. Dat scheelt je geld en je krijgt er meer energie van zodat je de hele dag kan leren of geld verdienen.
Denk na over je mobiele telefoon
Je kunt bijvoorbeeld een prepaid telefoon nemen. En doe onderzoek: er zijn veel telefoonabonnementen waarbij je gratis kan bellen met vrienden die hetzelfde abonnement hebben. Een internetbundel heb je niet altijd nodig, maak gebruik van (gratis) Wi-Fi.
Zorgtoeslag aanvragen
Vanaf je 18e heb je wettelijk recht op zorgtoeslag. Dit is een maandelijks bedrag om een deel van jouw zorgverzekering mee te betalen. Deze toeslag moet je zelf aanvragen via de Belastingdienst op www.toeslagen.nl.
Tips
- Merkkleding: voor het bedrag van een merkbroek koop je misschien wel drie merkloze broeken.
- Zet eens op een rijtje wat de kosten van roken zijn?
- Je kunt gratis naar veel evenementen en festivals in Den Haag. Check WeHague voor de laatste info over events.
- Voor korting op bijvoorbeeld bioscoop en het theater kun je een CJP-pas aanschaffen.
- Koop een goedkopere telefoon en neem een prepaid in plaats van een abonnement met de nieuwste telefoon.
Startkwalificatie
Wil je graag gaan werken? Houd er wel rekening mee dat je minimaal een startkwalificatie moet hebben om straks een leuke baan te krijgen. Een startkwalificatie is een diploma op havo, vwo of mbo-2 niveau.
Zit je in de schulden en staat er een deurwaarder voor de deur? Doe de deur open en ga met hem in gesprek!